Construction projects

Extension of the Rosshäusern–Mauss line to twin tracks

BLS built a dual-track line between Rosshäusern and Mauss between 2012 and 2018. The core component is the two-kilometre Rosshäusern Tunnel. It replaces an old winding section together with its single-track tunnel built in 1901, which was in need of restoration. The new dual-track line reduces travel time and forms the basis for future service improvements.

For more than two-thirds of its length, the 43-kilometre-long Bern–Kerzers–Neuchâtel railway line features only a single track. This limits capacity, makes timetabling difficult and leads to delays. One particular bottleneck was the 3.7-kilometre-long section between Rosshäusern train station and the Saane Viaduct. This section has recently been expanded to two tracks.

0 of 0 Media files

    Key data on the dual-track expansion

    Construction start: 2012

    Commissioning: 3rd of september 2018. Finishing work completed by 2020

    Costs: the total costs for the dual-track expansion, including the modernisation of Rosshäusern train station, amount to around 265 million francs. The Federal Government and the cantons of Bern, Fribourg and Neuchâtel are financially supporting the dual-track expansion.

    What the project will achieve

    The new route, which is for the most part straight, shortens the line by 300 metres and enables trains to travel at 160 km/h rather than 90 km/h. This reduces travel times on the Bern–Neuchâtel line.

    • For passengers, the dual-track expansion means more punctual trains on the Bern–Neuchâtel line; for BLS, it means an increase in operational flexibility. With a longer dual track, trains travelling in opposite directions no longer have to wait for one another to pass. Delays thus take longer to affect other trains.
    • BLS has constructed the new dual-track tunnel in accordance with the latest safety standards. A 50-metre-high shaft with stairs and a lift have been created in the centre of the tunnel as an emergency exit. This emerges from the ground in the form of a small rotunda near the hamlet of Rosshäusern. The winding section has been straightened, thus avoiding costly restoration work to the old section and its tunnel.
    • Rosshäusern train station was already comprehensively modernised in 2012 / 2013. The entire platform system now meets the requirements set out in the Swiss Disability Discrimination Act (DDA). BLS has additionally erected sound-protection walls around the train station to protect neighbouring residential areas.

    Key construction phases

    On 2 June 2015, the final explosive charge was detonated in the tunnel. The last metres of rock in the upper half of the 1910-metre-long mountain tunnel passage was thereby excavated.

    After the breakthrough in mid-2015, the interior construction of the tunnel was completed by mid-2017. Thereafter, BLS installed the track, overhead lines and all control and safety systems in the tunnel, so that it could be commissioned in autumn 2018.

    From 2018, the decommissioning of the old section will get under way. The single-track tunnel, which is over 110 years old and features tunnel portals of hand-chiselled stone, will be preserved as a historic monument. To this end, it will be restored as much as necessary. However, it will not be accessible to the public. The decommissioned section will be completely dismantled, and the canalised Flüelebach brook restored to its natural condition. The Schnuremüli bridge will also be restored.

    BLS will complete the project – including the finishing work, such as the ecological restoration and removal of construction-site trails – by 2020.

    How is a tunnel constructed?

    BLS began the excavation work on the tunnel in spring 2013. Excavating the rock, which is predominantly sandstone and marl, posed a great challenge, as the material becomes quickly unstable when in contact with air and water. Due to these difficult geological conditions, the excavation method was changed in January 2014. Instead of fully excavating from the east, as was the original plan, the project switched to using so-called calotte excavation with a pipe screen.

    Here the upper half of the tunnel, or calotte, is excavated first. Steel pipes are drilled into the tunnel roof like a protective shield before the excavation of a section begins. Only once the calotte has been broken through is the lower half of the tunnel, the bench, excavated in a second phase.

    Following the breakthrough, the step-like indentations in the tunnel’s dome created by the drilling of the pipe screen need to be filled in with sprayed concrete. This is because the interior construction of the tunnel and the cladding of waterproof foil require as even a surface as possible. Filling these “wedges” takes three to four months.

    Thereafter, the excavation of the bench, the lower tunnel half, can begin.

    Blasting a tunnel

    And this is how blasting works:

    1. Pipe screen
      15-metre-long pipes are drilled into the rock at the edge of the excavation. They form a protective screen below which the tunnel can be excavated.
    2. Blasting
      Beneath the pipe screen, the rock is blasted out in approx. 2-metre-long sections.
    3. Rubble removal
      A wheel loader shovels the excavated rock into dump trucks, which then transport it to the dump.
    4. Steel arches
      The excavated section is secured with steel arches spaced at one-metre intervals.
    5. Concrete
      The dome and walls between the steel arches are secured with concrete.
    6. Additional excavation material
      Excavating with a pipe screen created more excavation material than with the originally intended excavation method.
      At the same time, more gravel is needed for the tunnel construction than calculated.
    7. Zigzag profile
      Following the breakthrough, the step-like indentations in the tunnel’s dome created by the drilling of the pipe screen need to be filled in with sprayed concrete.
    0 of 0 Media files

      The breakthrough

      0 of 0 Media files

        Bench excavation

        0 of 0 Media files

          Interior construction

          0 of 0 Media files

            Environmentally friendly measures

            On its western perimeter, the construction project borders on a nature reserve that is difficult to access. Various measures contribute to minimising or compensating for the impact on nature, the landscape and the environment.

            • Decommissioning the old section
            • Ecologically restoring the Flüelebach brook
            • Installing the intersecting BKW overhead lines in the ground
            • Design concept appropriate to the landscape and residential area
            • Optimised material management

            Ecological restoration of the Flüelebach brook

            The Flüelebach brook, which has been canalised and is largely covered by the rail embankment, is to be restored to its original bed. The ecological restoration will benefit the habitat of roe deer, foxes, badgers, hares, red deer and beavers. The area will also become popular for local recreation.

            Smart material management

            Around 420,000 cubic metres of rubble will be created during the tunnel excavation, all of which needs to be removed. And around 330,000 cubic metres of gravel needs to be brought on site as a building material and to create concrete. BLS literally moves mountains. In order to transport the material in a way that is as sensitive to residents and the environment as possible, the company proceeds as follows:

            • Gravel pickup and rubble depositing in Mäderforst near the tunnel construction site.
            • Removal of rubble through the tunnel and via the construction-site trail
            • Mixing concrete on the construction site in this way helps avoid long transport miles and clogging up public roads with numerous trucks.
            0 of 0 Media files

              Reducing the impact of the construction site

              Construction traffic and school-route safety

              Despite smart material management, around 140 truck consignments to and from the construction site are necessary each day. This equates to one truck every four minutes. During intensive phases, this figure can increase considerably. This poses a danger to school children in particular. For this reason, BLS has worked with the communities to put numerous school-route safety measures in place. These include a cycle route along the old Bern road by Heggidorn, structural modifications along the transport routes, a reduction of the speed limit, traffic briefings, and a school bus service.

              Tree clearing and reforestation

              For the gravel pit in Mäderforst and the embankment construction, tree clearing is unavoidable. The cleared areas will be fully reforested once construction is completed; where this is not possible, compensatory reforesting will be carried out elsewhere.

              Walking trail around the tunnel construction site

              Around the construction site on foot

              The construction site can be circled around on walking trails. Please adhere to the signposted footpaths and walking trails! Thank you for caring for nature and taking your litter home with you.

              Approximate walking times:
              Info centre–Schnurrenmühle–Flüelenmüli: approx. 1½ hours
              Info centre–Spengelried–Flüelenmüli: approx. 1¼ hours

              Additional information can be found on the walking map.

              0 of 0 Media files
                Kundenmagazin «gazette»
                Bald brausen die Züge durch den Tunnel

                Gute Nachrichten für BLS-Reisende: Bald fahren die ersten Züge durch den Rosshäuserntunnel. Seit Anfang Juli wird die Bahntechnik eingebaut, die Inbetriebnahme ist für Anfang September 2018 geplant.

                lesen
                Construction projects
                Nachtarbeiten
                Construction noise and other disruptions

                Where there’s construction work, there’s noise

                More
                Projects and background
                Barrier-free travel
                More
                Newsletter